Straffe Ontdekkingsbox
Voor de ontdekker
Laat ons beginnen met een welgemeend applaus. Je bent een echte ontdekker van onze Straffe Streek! Mocht je de producten nog niet hebben geproefd, zorg dan dat je klaar bent voor een smaaksensatie. Je kan ze apart proeven, maar het wordt uiteraard nog leuker als je recepten uitprobeert! Met deze doos vol lokale smaakmakers zit je sowieso gebeiteld om origineel uit de hoek te komen met aardbeien.
Wat zit er in de Straffe Ontdekkingsbox?
De inhoud van je box:
- NAGRA Bionade van Innovative Beverages
- Kana (bier) of Felix (bier)
- KraaiKe Gouden of Zilver (bier) van Brouwerij Craywinckelhof
- Druivensap van Soniën of Appelsap van Fruit Vanhellemont
- (Koolzaad)honing van Bijenboer
- Ouderwetse bonbons van Pascaline
- Choco Chip Cookies van Betty & Albert
- Hot Salt Premier Cru van Hilko Cuisine
- 1 keukenhanddoek
- 1 flesopener
Ontdek hieronder ook de producenten van al dat lekkers!

NAGRA
Innovative Beverages
Toen drie Leuvense vrienden Innovative Beverages oprichtten, een klein bedrijfje in Holsbeek, hadden ze één doel: hun droom realiseren om een alcoholvrije drank op basis van gerstemout op de markt te brengen. In hetzelfde dorp is ook Brouwerij De Vlier gevestigd, waar Marc, Dimitri en Hans elkaar leerden kennen in het proeflokaal. En zoals veel goede ideeën werd ook dit project aan de toog geboren. Hoewel we voor het originele idee enkele decennia moeten terugkeren in de tijd, toen Marc tijdens zijn studies Bio-ingenieur reeds met dit idee speelde. De drie kompanen zijn ook uitermate complementair. Marc heeft een eigen brouwerij, Dimitri is jurist en een gepassioneerd amateurkok, terwijl Hans een grafisch bureau leidt en als kaasmaker gebeten is door alles wat met fermentatie te maken heeft.
Holsbeek


Kana bier
Kana
Kana is een project van 3 vrienden, die gestart zijn als hobbybrouwers. Na veel experimenteren hadden ze een goed recept te pakken en zetten ze de stap om dit te commercialiseren.
Naast hun eigen bier dat eerst werd gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Feniks (Kortrijk) en nu in Brouwerij De Block, hebben ze nog ambities.
Ze willen niet enkel hun biertje op de kaart zetten, maar ook andere lokale brouwerijen en willen deze ook combineren met eten (beerpairing). Dit resulteerde al in het Opwijkse Bierfestival en tal van andere lokale evenementen.
Opwijk


KraaiKe Gouden of Zilver
Brouwerij Craywinckelhof
De brouwerij is het kloppend hart van het Craywinckelhof. Het begon allemaal in 1893, toen Germaan Van Obbergen, zoals vele boeren destijds, een kleine hoevebrouwerij opstartte. De brouwerij was echter geen lang leven gegund, tijdens de eerste wereldoorlog legde de Duitse bezetter beslag op al het brouwmateriaal. In 2010 besloot Louis Schrevens, ondertussen de 5de generatie, om de brouwerij terug in ere te herstellen. Ondertussen is Craywinckelhof een moderne micro-brouwerij met tal van mogelijkheden. “In onze brouwerij brouwen we niet alleen onze eigen straffe Hagelander, KraaiKe, maar brouwen we nog tal van andere bieren in opdracht van derden.”
Lubbeek


Druivensap
Wijnkelder Soniën
De Vlaams-Brabantse tafeldruif is niet alleen heerlijk om te eten, je kan er ook lekker druivensap en smaakvolle wijnen van maken. Dat bewijst Pips Luppens. Hij verwerkt op zijn familiebedrijf druiven tot artisanaal bereide schuimwijn, druivensap, Soniënwijnen, aperitieven zoals Zuzeke’s Eik of Welriekende, en sterkere borreltjes en likeuren. Pips teert daarvoor op generaties aan vakkennis. Zijn overgrootvader had al druivenserres in Jezus-Eik, maar het is vader Raymond Luppens die echt de kiem heeft gelegd. Raymond werkte jarenlang in een wijnfabriek en werd voorzitter van de coöperatieve vennootschap ISCA die druivenoverschotten verwerkte tot druivensap, wijn en schuimwijn. Toen ISCA in 1978 failliet ging, zette Raymond met zijn zonen Flup en Pips de activiteiten verder. Met succes.
Overijse


(Koolzaad)honing
Bijenboer
Imker Jef werkte vanaf het einde van zijn studies mee in het bedrijf van zijn vader. Mede door zijn nieuwe kijk katapulteerde hij samen met het immer enthousiaste personeel het bedrijf naar de 21ste eeuw.
Jef is de 3de generatie imker van het bedrijf. ‘Zoals elke landbouwer leid ik het bedrijf met respect voor mijn product. Belgisch en lokaal daar ben ik fier op!’
‘Bij Bijenboer maken we niet alleen honing, we kweken er ook het Buckfast-ras, dit zijn zachtaardige bijen, met resistentie tegen ziekten en een hoge productie. Deze selectie en kweek is noodzakelijk om op een rendabele, verantwoordelijke en ecologische manier honing te produceren. We produceren trouwens uitsluitend Belgische honing alleen van eigen bijen.’
Aarschot


Ouderwetse bonbons
Confiserie PAscaline
Op het einde van de negentiende eeuw trok de jongeman Vincent Fach samen met zijn twee broers naar Genève om er het ambacht van suikerbakker onder de knie te krijgen. Hij leerde er de lekkerste snoepjes maken en toen hij jaren later – in 1935 – opnieuw in ons land belandde, had hij het recept van heerlijke snoepjes bij zich. Hij gaf het door aan zijn dochter Lucette en haar man Armand die de ambacht meer dan 40 jaar uitoefenden, en zij speelden het familierecept op hun beurt door aan nichtje Pascale en haar man Peter. In 2017 begonnen Peter en Pascale stilaan maar zeker de volgende generatie (de broers Thibault en Gauthier) te vormen in de kunst van aromatische samenstelling. Als vierde generatie is het nu hun verantwoordelijkheid om dit verder te zetten en het kwalitatief, familiaal en lokaal karakter van Pascaline centraal te houden. De familierecepten blijven uiteraard een goed bewaard geheim maar dit kunnen we wel kwijt: we werken zonder gelatine, bewaarmiddelen en kleurstoffen.
Sint-Genesius-Rode



Choco Chip Cookies
Betty & Albert
Betty & Albert wordt gerund door Emilie Wildiers en Hanne Machiels, 2 jonge sympathieke madammen met een voorliefde voor de mooie en lekkere dingen in het leven. Ze kunnen zich wel vinden in de 80% – 20% regel, waarbij ze ervoor kiezen om voor 80% gezond te eten en te leven, maar wel voor 20% ruimte laten voor guilty pleasures en comfort food. Echte boter, chocolade en suiker… Nostalgische, authentieke smaken. Gewoon the real stuff! “Als we zondigen, doen we het goed.”
Haacht


Hot Salt Premier Cru
Hilko Cuisine
Hilko in niet alleen befaamd voor zijn handgebouwde gitaren, maar liet ook zijn sporen na in de culinaire wereld. Zo won Hilko met zijn BBQ team de eerste prijs rundvlees tijdens het Belgisch kampioenschap barbecue te Oostende in 2013. Het key ingredient van die entrecote bereiding was “Hot Salt Premier Cru” een pikant zout dat elk gerecht een extra smaak dimensie toekent. Met een duwtje in de rug van beenhouwerij Vangramberen was Hilko Cuisine geboren. De sauzen en specerijen worden ambachtelijk vervaardigd in kleine batches, met enkel de beste selectie van pepers en andere liefst lokale Belgische ingrediënten. Hilko Cuisine niet de heetste, maar wel de beste pittige sauzen en specerijen!
Boutersem


Appelsap
Fruit Vanhellemont
Van pittige Jonagoldjenever en -likeur, tot vers appelsap en zoete appelconfituur. De creativiteit van de familie Vanhellemont kent geen grenzen als er fruit mee gemoeid is. Moeder Jeannine Nijs is de grote bedenker van de meeste producten en recepten. Ze startte het bedrijf in Meensel-Kiezegem in 1969 samen met man André. Zonen Mario en Gert stapten mee in de zaak en de familie werkte Fruitbedrijf Vanhellemont uit tot een begrip in de streek. ‘We zijn een milieuvriendelijk fruitteeltbedrijf maar ook zoveel meer’, lacht Jeannine. ‘De variatie van ons aanbod is onze troef. Iedereen vindt er wel iets tussen dat hij superlekker vindt.’
Tielt-Winge & Tienen


Felix
Viridis vallis
Viridis Vallis of ‘groene vallei’ is een knipoog naar de Hoeilaartse wijk én oude bierbrouwerij Groenendael. Felix Sohie bouwde er in 1866 zijn eerste serre, naast het zoniënwoud, om er onder andere lekkere tafeldruiven in te kweken. Dit Felix bier is een hommage aan hem en het verhaal van onze prachtige druivenstreek in Vlaams Brabant. Het is een druiven infused ambachtelijk bier met vineuze en florale toetsen, en een zacht rond mondgevoel.
Hoeilaart
