Pajotse Box
Een box vol trots
Laat ons beginnen met een welgemeend applaus. Je bent een echte ontdekker van het Pajottenland! Mocht je de producten nog niet hebben geproefd, zorg dan dat je klaar bent voor een smaaksensatie. Je kan ze apart proeven, maar het wordt uiteraard nog leuker als je recepten uitprobeert! Met deze doos vol lokale smaakmakers zit je sowieso gebeiteld om origineel uit de hoek te komen met aardbeien.
Wat zit er in de Pajotse Box?
De inhoud van je box:
- Kriek (bier) van Brouwerij Boon
- Oude Geuze van Brouwerij Timmermans
- Bersalis Kadet (bier) van Brouwerij Oud Beersel
- Dilleke (bier) van Brouwerij Angerik
- Bogaerden (bier) van Brouwerij Sako
- Appelsap van Pajottenlander
- Stuyvenberg Brut (schuimwijn) van Domein Stuyvenberg
- Bio gin van De Cort Distillery
- 1 flesopener
Ontdek hieronder ook de producenten van al dat lekkers!

Kriek
Brouwerij Boon
De eerste sporen van wat nu Brouwerij Boon is, vinden we al terug in 1680. Toen startte de familie Claes een hoeve-brouwerij in het landelijke Lembeek. In 1978 verkocht de toenmalige eigenaar René De Vits de zaak als geuzestekerij aan Frank Boon. Hij komt zelf uit een brouwersfamilie en was al in 1975 gestart als geuzesteker en handelaar in streekbieren. Frank investeerde in vernieuwing met oog voor traditie, en sinds 1990 brouwt hij Lambiek Boon, de basis voor heerlijke bieren als Geuze Mariage Parfait, Oude Geuze Boon, Oude Kriek Boon, Faro Perte Totale. Tot 2013 werd er nog altijd lambiek gebrouwen in de originele gietijzeren roerkuip uit 1896. De nieuwe, volautomatische, brouwzaal werd speciaal ontworpen voor het brouwen van lambiek. Ze heeft een maximumcapaciteit die bijna driemaal groter is dan deze van de oude brouwzaal. Geen lambiek echter zonder wilde gisten en dus blijft het koelschip van de oude brouwzaal in dienst.
Halle


Oude Geuze
Brouwerij Timmermans
Brouwerij Timmermans is al een begrip in het Pajottenland sinds het in 1702 zijn eerste lambiekbrouwsel maakte. De brouwerij, die door Jan Vandermeulen werd draaiende gehouden, was toen gekend onder de naam Brouwerij Het Molleken en was niet alleen een brouwerij, maar ook een boerderij, fruitkwekerij, mouterij en café. Begin 20ste eeuw wijzigde Paul Van Cutsem, schoonzoon van Frans Timmermans (6de generatie) de naam in Brouwerij Timmermans. Vandaag zijn we acht generaties verder. Sinds 1993 is de brouwerij opgenomen in de groep John Martin, maar het lambiekbier wordt nog steeds volgens de traditionele manier van spontane gisting gebrouwen
Opwijk


Bersalis Kadet
Brouwerij Oud Beersel
Al in 1882 brouwt Henri Vandervelden in Beersel voor het eerst lambiekbier. In 2002 sloot de brouwerij echter haar deuren bij gebrek aan opvolging, maar dat was zonder bierliefhebber Gert Christiaens gerekend. Hij zag zijn lievelingsbier verdwijnen en besloot de brouwerij zelf nieuw leven in te blazen. Hij volgde de nodige opleidingen en ging in de leer bij Henri Vandervelden, kleinzoon van de oprichter. Sinds 2005 wordt er opnieuw gebrouwen in Oud Beersel. ‘Deze aloude traditie mocht niet verloren gaan’, vertelt Gert. ‘Niet alleen de methode van spontane gisting is uniek, ook de smaken vind je nergens ter wereld. Een zachte bitterheid en zurigheid maken van deze bieren een uitstekende dorstlesser.’ Naast Oude Geuze en Oude Kriek brouwt Oud Beersel voortaan ook Bersalis Tripel, een blond hoog gistingsbiertje, en Bersalis Kadet, een hoog gistingsbier met veel smaak maar weinig alcohol.
Beersel


Dilleke
Brouwerij Angerik
Deze micro-brouwerij werd in 1997 opgericht door Erik De Cuyper en Angelo Buyse, in Zellik. De naam, Angerik, is dus een samentrekking van hun beide voornamen. Na enkele jaren verhuisde de brouwerij naar Dilbeek en groeide daar verder uit tot wat ze nu is. In 2010 werd de productie herleid tot een minimum, er werden maar enkele brouwsels per jaar meer gemaakt. Tot in eind 2015 Sam De Cuyper de brouwerij weer nieuw leven inriep. Een nieuwe start van de brouwerij, vroeg ook om een nieuwe naam van het bier. Tot nu toe werd er het bier Boerke gebrouwen. Dit kreeg de nieuwe naam Dilleke. De naam van dit bier is een verwijzing naar gemeente Dilbeek, waar het bier nu dus gebrouwen wordt.
Dilbeek


Bogaerden Dubbele Tarwe Tripel
Brouwerij Sako
Enkele jaren geleden werden de vroegere stallingen van de hoeve en het bijhorende estaminet op de Heikruisesteenweg tot brouwerij omgebouwd. De vroegere kippenstallen werden vanuit hun originele vorm en dakstructuur tot een gezellige degustatieruimte omgevormd. De fraaie oorspronkelijke toog van het vroegere estaminet siert deze degustatieruimte. Hier krijgen bezoekers de gelegenheid om te proeven van al de ambachtelijke bieren die bij Sako gebrouwen en gebotteld worden. De originele bierpompen werken zoals eertijds, zonder toevoeging van CO². Voor het brouwproces worden een filterkuip en gistvaten van 250 en 200 liter gebruikt. In eikenhouten vaten rijpen de speciale bieren.
Pepingen


Appelsap
Pajottenlander
In het groene en glooiende Pepingen ligt de hoogstamboomgaard van Peter Vandendaele en Linda Plessers. Peter is al van jongs af aan geïnteresseerd in fruitteelt en ecologie. Toen hij in 1987 een oud herenhuis met een grote boomgaard vond, kon hij zijn passie in de praktijk omzetten. ‘Al snel hadden we zoveel fruit dat we ook startten met het maken van vruchtensappen’, vertelt Peter. ‘Alles gebeurt puur natuur, 100% biologisch. Oogsten, wassen, persen en afvullen en een pasteurisatie die de vitaminen optimaal bewaart.’
Pajottenlander is nog steeds een klein familiebedrijf maar het aanbod is enorm. Maar liefst 20 fruitsappen, 6 groentesappen, vlierbloesemdrank en 3 fruitbereidingen worden er geproduceerd. ‘Allemaal lekkere drankjes en fruitbereidingen, natuurlijk’, lacht Peter. ‘Maar ook met een minimale ecologische voetafdruk.’
Pepingen


Stuyvenberg Brut
Wijngoed Stuyvenberg
Vanaf de start maakt Wijngoed Stuyvenberg schuimwijnen volgens de ‘traditionele methode’ zoals in de Champagne streek. De basiswijn hergist in de flessen en rust nadien nog minstens twee jaar ‘sur latte’. In 2011 werd er een eerste hectare wijnstokken aangeplant waarvan 70% Chardonnay en 30% Pinot Noir. Dit zijn de 2 belangrijkste druivensoorten aangeplant in de Champagne streek. Vanaf zomer 2019 komt de wijngaard op kruissnelheid met een 800 tal kartons van 6 flessen. De drie cuvés witte mousserende wijn van het oogstjaar 2015, 2016 en 2017 werden bekroond met de gouden medaille op de wedstrijd ‘Beste Belgische Wijn’ van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) in 2018, 2019 en 2020!
Gooik


Bio Gin
De Cort Distillery
Een drietal jaar geleden kwamen Manu De Cort en zijn vrouw Sofie, met de hulp van Dirk Van Peteghem en zijn jeugdvriend Benny, met het zotte idee een oeroude traditie uit onze streek terug nieuw leven in te blazen. Een echte warme stokerij bouwen, met echte Arnold Holstein koperen ketels, om vanaf echte grondstoffen, door echte mensen, (h)eerlijke distillaten te maken.
Door (helaas) teveel ander werk aan het hoofd van Dirk, runnen Manu en Sofie nu de stokerij. Manu houdt zich als master distiller natuurlijk bezig met het distilleren en de creatie van nieuwe spirits, terwijl Sofie heel de (manuele) botteling, labeling en logistiek voor haar rekening neemt. Daarbij kunnen ze rekenen op Jeroen De Vroede, de drijvende kracht achter alles wat evenementen en tastings in de stokerij of op locatie betreft.
Pepingen
